Ca urmare a faptului ca sonda multi canal urmeaza a fi brevetată se oferă în acest moment puține informații legate de descrierea acestui echipament.
Sonda multi-electrod va functiona ca parte dintr-o instalație parțial submersă în apă.
Funcționarea sistemului elecrochimic în mediul submers aduce provocări specifice cu privire la condițiile fizico-chimice. Pentru a le preantâmpina au fost identificate modificări specifice. Factorii principali în considerație pentru acest echipament sunt ancorarea de sediment, flotabilitate, interacțiile cu mediul acvatic și aerian, coroziune, depoziție și oxidare.
Ancorare
Ancorarea sondei de sediment este necesară pentru a evita misșcări de rotație și translație dupș instalarea sistemului în teren. Mișcările de rotație ale echipamentului relativ la axa verticală a sondei produc disturbări în interfețele redox din sedimente, ceea ce afectează citirile. De asemenea, trebuie împiedicată scufundarea sondei în sediment ulterioară instalării acesteia în teren. Scufundarea ulterioară a sondei alterează rezultatele din citiri prin introducerea de artefacte cu privire la poziția interfetei redox și rata de sedimentare sau dispersare a sedimentului.
Flotație
Instalația submersă trebuie să aibă suficientă densitate ca să permită așezarea pe sediment și evitarea ridicării ei nedorite în caz de valuri, vânt foarte puternic sau curenți subacvatici. Pentru a limita ca mișcarea apei să deplaseze instalația purtătoare de sondă multi-electrod, platforma submersă va avea decupături.
Interacții cu mediul acvatic și aerian
Din cauza sărurilor dizolvate în apă trebuie să fie evitată infiltrarea apei în zone cu circuite electrice. Sărurile din apă vor produce scurt-circuite și vor altera citirile electrozilor. Din tot echipamentul de măsurare suprafețele externe ale electrozilor trebuie să fie singurele părți expuse la apă. In acest scop sonda multi-electrod (inclusiv acele selectoare multicanal care sunt parte din sondă, contactele electrice și firele electrice) va fi încorporată în răsină expoxidică.
Coroziune, depoziție și oxidare
Părțile submerse metalice ale instrumentului sunt sensibile la coroziune și oxidare. Pentru a limita acești factori, se va utiliza oțel inoxidabil. Pentru instrumente test cu viață scurtă de folosire, se va folosi oțel electrodepozitat cu metale rezistente la rugină cum ar fi zinc. Suprafața electrozilor este vulnerabilă la coroziune și depoziție. Din această cauză, este necesară testarea periodică a stării suprafeței electrozilor folosind analize de conductivitatea suprafeței.