In acvacultura cu recirculație (RAS), una dintre problemele cele mai importante pentru menținerea sănătății peștilor este managementul compoziției chimice a apei. Menținerea calității apei la anumite standarde, care să nu afecteze metabolismul peștilor, se realizează în primul rând prin monitorizarea continua a proprietăților fizico-chimice ale apei și ajustări corespunzătoare.
Monitorizarea calității apei trebuie făcută minuțios in diferite puncte critice ale sistemului RAS pentru a avea o imagine cât mai bună a evoluției sistemului din punct de vedere chimic si pentru a putea interveni punctual si rapid pentru corectarea parametrilor care depășesc anumite limite si pot afecta sănătatea peștilor. O astfel de monitorizare si corecție integrata a compoziției chimice a apei in RASuri se face prin automatizarea sistemului.
În fermele RAS de dimensiuni mari, automatizarea este totdeauna prezentă și sustenabilă. Dar, costurile ridicate ale sistemelor automate le fac mai puțin accesibile fermelor de dimensiuni mici și mijlocii.
Obiectivul principal în acest proiect este găsirea unei soluții de reducere a costurilor de control a compoziției chimice a apei în RAS, care ar face accesibila automatizarea sistemului si acestor fermelor mici si mijlocii. Aceasta se poate obține prin limitarea numărului de aparate de măsură, a numărului de electrozi și a echipamentelor de corecție a compoziției chimice a apei. Toate acestea pot fi obținute prin implementare de multiplexoare tip CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor) în sistemul de management automat, si prin direcționare a fluxului apei din multe locații către un număr mai mic de puncte de observație (celule de măsură) precum si către stații centralizate de modificare a compoziției chimice a apei.
În cadrul primei etape s-a realizat proiectarea sistemului de monitorizare și s-a început realizarea modelului experimental.